OM KINESEN

Chinese Crested Dog är en underbar liten ras som passar både den som vill ha någon att kela i soffan med och den som vill syssla med agility, lydnad, spår och liknande. Den är en bra utställningshund och kallas också för cirkushund eftersom den gillar att göra konster.

Rasen anses vara allergivänlig, men alla allergiker tål den inte. Den fäller dock inte och den luktar inte kines"hund". Den är framför allt otroligt familjekär!

Det finns många olika berättelser om den kinesiska nakenhunden. En är att den var en högt skattad familjemedlem  i det kinesiska kejsardömet. En annan att den levde som skeppshund på de 7 haven. Rasen har gått under flera namn, senast Kinesisk Nakenhund, men benämns numera Chinese Crested Dog.

Kinesen finns i två varianter, naken eller powder puff (som är pälsad). Varianterna föds i samma kull när man parar en naken med en puff eller två nakna med varandra. Parar man två puffar blir det bara pälsade valpar. 


HÄLSA

Kinesen är en frisk ras med få genetiska sjukdomar. Det finns hundar som levt upp till 20 år! SKK har inga avelsrestriktioner eller krav på specifika hälsotester. Däremot vill CCClub, Chinese Crested Club, behålla rasens goda hälsa och vill därför alla uppfödare testar för PLL* samt ögonlyser** sina hundar. Nytt för 2016 är att de rekommenderar att kontrollera patellastatusen***, vilket vi har gjort i många år, samt att testa för Prcd/PRA****, vilket är något vi bara gjort med våra pudlar tidigare.


paw

 PÄLSVÅRD 

  • Regelbundna bad är något du måste räkna med. Ungefär en gång i veckan behöver du schamponera, använda balsam, kamma och torka din hund. Har du en långhårig powderpuff så är en hårtork att rekommendera. Du behöver inte kamma pälsen mellan baden.
  • Varannan vecka eller så ska nos och halslinje trimmas på puffarna. De nakna ska trimma nos, sockar, svans och övriga kroppen beroende på hårighetgrad. Det tar inte många minuter efter du har fått in vanan.
  • Det finns många klipp på Youtube som beskriver både hur man klipper de nakna och de pälsade. Vi klipper gärna valpen tillsammans med dig vid avhämtningen. Bor du så att du har möjlighet att besöka oss så kan vi hjälpa till med klippningen den första tiden.

* PLL - Primär Lins Luxation är en ögonsjukdom som kan DNA-testas. Är båda föräldrarna fria så innebär det att valparna inte bär anlaget för sjukdomen och behöver aldrig testas. Testet är inte godkänt av SKK ännu och publiceras inte i Avelsdata. Däremot finns det en lista på en del av alla testade hundar på CCClub's hemsida.

** Ögonlysning - Görs vid tidigast 1½ års ålder. Där undersöks hunden för olika ögonsjukdomar, bl.a. PRA. Testresultat publiceras i SKKs Avelsdata.

*** Patellastatus - Knälederna testas vid 1 års ålder. Testresultat publiceras i SKKs Avelsdata. Patellaluxation är troligtvis ärftligt, men det är ej säkerställt.

**** Prcd-PRA - är en genetisk ögonsjukdom som kan DNA-testas. Är båda föräldrarna fria så innebär det att valparna inte bär anlaget för sjukdomen och behöver därför aldrig testas. Testresultat publiceras i SKKs Avelsdata.