OM PUDELN

Pudeln är en hund som älskar att hålla sig sysselsatt! Den är otroligt duktig på agility och lydnad och är en oöverträffad utställningshund. Det finns väl ingen annan hund du kan få i så många olika frisyrer och varianter?!!

Rasen anses vara allergivänlig, men alla allergiker tål den inte. Den hårar dock inte, vilket är ett stort plus. pudel

Pudeln finns i 5 godkända färger; brun, grå, svart, vit, aprikos samt röd och den finns i 4 storlekar toy-, dvärg-, mellan- & storpudel. Det finns också färger som ännu inte är godkända, t.ex. black & tan och harlekin. Även om de färgerna inte är godkända så är de renrasiga och registreras som vanligt med stamtavla. Vi avlar på de minsta pudlarna; toypudel som är 24-28 cm hög och dvärgpudel som är 28-35 cm.

Pudeln härstammar från medeltiden och Frankrike anses vara dess ursprungsland. Den användes flitigt som vattenapportör i jakt innan den gjorde sitt inträde som sällskapshund under 1800-talet. Till Sverige kom den i slutet av 1800-talet. Idag är det en mycket omtyckt ras och det är dvärgpudeln som är mest populär av rastyperna.


HÄLSA

Dvärgpudeln är en frisk ras med få genetiska sjukdomar. Den lever gärna upp till 15 års ålder. SKK har krav på att alla som registrerar sin hund ska ha testat för prcd-PRA* innan parning. Svenska Pudelklubben (SPK), rekommenderar att man ögonlyser** samt patellaundersöker*** sin hund. Vi följer naturligtvis dessa rekommendationer.

pudelsalong1

 

PÄLSVÅRD

  • En gång i månaden behöver du schamponera, använda balsam, kamma och föna/torka din hund.
  • Du behöver kamma igenom pälsen minst en gång i veckan.
  • Var 4-6:e vecka behöver pälsen klippas. Antingen lämnar du in din hund till en hundsalong eller så klipper du din hund själv. Det finns många filmer på Youtube som beskriver hur du gör och många handböcker att köpa eller låna på biblioteket. 

 FOTNOT

* Prcd-PRA - är en genetisk ögonsjukdom som kan DNA-testas. Testresultaten A eller B är godkända. A betyder att den är helt fri och B att hunden är anlagsbärare. Det betyder att A kan paras med antingen A eller B, men B kan bara paras med A. Testresultatet publiceras i SKKs Avelsdata. 

** Ögonlysning - Görs vid tidigast 1½ års ålder. Där undersöks hunden för olika ögonsjukdomar. Testresultatet publiceras i SKKs Avelsdata.

*** Patellaundersökning - Knälederna testas vid 1 års ålder. Patellaluxation är troligtvis ärftligt, men det är ej säkerställt. Testresultatet publiceras i SKKs Avelsdata.